6 stappen om te voorkomen en herstellen van Ransomware in 2024

 Vrijdag 19 januari, 2024
Ransomware voorkomen en herstellen in 2024

Ransomware-aanvallen zijn geëvolueerd tot een van de meest prominente bedreigingen in de digitale wereld en richten schade aan bij zowel individuen als bedrijven. Terwijl we 2024 binnenkomen, is het cruciaal om goed voorbereid te zijn om deze cyberdreigingen effectief te bestrijden. In deze blog bespreken we de beste praktijken om ransomware te voorkomen en voorzien we u van de kennis die u nodig heeft om snel te herstellen als er helaas een aanval plaatsvindt.


Wat is ransomware?


Ransomware is een vorm van schadelijke software die gebruikers belet toegang te krijgen tot hun apparaten of bestanden, tenzij er een losgeld wordt betaald om toegang te herstellen. Deze cyberdreiging heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld en versleutelt gegevens samen met legitieme bestanden, waardoor back-ups bijna ineffectief zijn voor herstel.


De alarmerende opkomst van ransomware


Ransomware-aanvallen zijn de laatste tijd drastisch toegenomen en treffen individuen en bedrijven in een ongekend tempo. De impact van deze aanvallen is aanzienlijk, met maar liefst 92% van de organisaties die in 2022 slachtoffer werden van phishing-aanvallen, volgens Egress. Met dergelijke alarmerende statistieken zijn preventie en herstel van deze aanvallen essentieel.


Hoe werkt ransomware?


Ransomware werkt via een goed gedefinieerde reeks acties, meestal geïnitieerd door cybercriminelen die financieel gewin zoeken. Het begint met de leverings- en infectiefase, waarin de malware het systeem binnendringt via verschillende vectoren, zoals phishing-e-mails, drive-by downloads of geïnfecteerde USB-stations.

Eenmaal binnen versleutelt de ransomware bestanden met encryptiesleutels die worden gecontroleerd door de aanvaller en maakt ze ontoegankelijk voor het slachtoffer. Vervolgens wordt vaak een losgeldvraag geleverd in de vorm van weergegeven berichten of tekstbestanden, waarin wordt gevraagd om betaling in ruil voor de decryptiesleutel. Zodra de betaling is voltooid, wordt de toegang tot de versleutelde bestanden hersteld.


Hoe wordt ransomware afgeleverd?


Ransomware dringt systemen binnen via verschillende aflevermethoden, elk gericht op het uitbuiten van kwetsbaarheden en menselijke interactie. Het begrijpen van deze methoden is essentieel voor het opzetten van een effectieve verdediging tegen dergelijke aanvallen:

  • Phishing-aanvallen: Phishing is een veelvoorkomende methode waarbij cybercriminelen zich voordoen als legitieme entiteiten via e-mails, waardoor ontvangers bijlagen openen of links klikken die de ransomware activeren bij interactie. Deze e-mails lijken vaak echt en maken gebruik van menselijk vertrouwen of onoplettendheid.
  • Drive-by downloads: Aanvallers compromitteren legitieme websites of leiden gebruikers om naar kwaadaardige sites waar malware automatisch wordt gedownload en uitgevoerd zonder toestemming of kennis van de gebruiker. Kwetsbaarheden in browsers of plug-ins worden hiervoor uitgebuit.
  • USB en draagbare media: Fysieke apparaten, zoals USB-stations, wanneer geïnfecteerd met malware, fungeren als dragers. Wanneer ze op een systeem worden aangesloten, voeren ze automatisch de ransomware uit, nemen ze gegevens over en eisen ze losgeld voor vrijgave.
  • Malvertising: Kwaadaardige advertenties (malvertising) houden in dat cybercriminelen malware injecteren in online advertenties. Wanneer gebruikers op die geïnfecteerde advertenties klikken, kan ransomware stilzwijgend op hun apparaten worden gedownload.

Hoe ransomware detecteren?


Waarschijnlijk weet u dat uw systemen zijn geïnfecteerd met ransomware wanneer u een losgeldvraag op uw scherm ziet verschijnen. Er zijn echter ook andere veelvoorkomende indicatoren van ransomware-aanvallen, waaronder:

  • Verdachte bestandsactiviteit: Het is altijd verdacht wanneer u honderden mislukte bestandsaanpassingen ziet, aangezien dit te wijten kan zijn aan ransomware die probeert die bestanden te scannen en versleutelen.
  • Verlies van toegang tot bepaalde bestanden: Dit kan te wijten zijn aan ransomware die gegevens versleutelt, verwijdert of hernoemt.
  • Toegenomen schijfactiviteit: Als uw CPU- of schijfactiviteit onverwacht is toegenomen, kan dit te wijten zijn aan de ransomware die probeert toegang te krijgen tot bestanden op uw systeem.
  • Onverwachte netwerkcommunicatie: Dit treedt op als gevolg van communicatie tussen de cybercriminelen, ransomware en uw server.

Best practices voor preventie en herstel van ransomware


Hoewel het bijna onmogelijk is om volledig ondoordringbaar te zijn voor cyberdreigingen, zijn er bepaalde best practices die uw bedrijf kan volgen om het risico om slachtoffer te worden van ransomware te verminderen en snel te herstellen in het geval van een aanval.

  1. Patchbeheer: Update en patch regelmatig software om kwetsbaarheden te verhelpen en de cybersecurity te verbeteren. Gebruik een patchbeheeroplossing, zoals Pulseway's Patch Management Software, om dit proces effectief te stroomlijnen.
  2. Training van werknemers: Educeer en herinner werknemers voortdurend aan het identificeren en behandelen van verdachte e-mails, met name in de context van phishing-aanvallen. Bovendien kunt u portals zoals Cybernews gebruiken om te controleren of hun persoonlijke gegevens zijn gelekt.
  3. E-mailbeveiligingsoplossingen: Implementeer anti-phishingoplossingen om verdachte e-mails te scannen en te markeren, waardoor een veiligere e-mailomgeving wordt geboden voor werknemers.
  4. Doorlopende monitoring: Houd systemen voortdurend in de gaten om ongebruikelijke of verdachte activiteiten te detecteren en onderzoeken. Gebruik bijvoorbeeld een remote monitoringoplossing waarmee u problemen kunt identificeren zonder ter plaatse te hoeven zijn en ze onmiddellijk kunt oplossen.
  5. Fysieke back-ups: Maak fysieke back-ups van kritieke gegevens op externe apparaten en maak gebruik van cloudback-upoplossingen voor extra beveiliging.
  6. Wachtwoorddiscipline: Handhaaf goede wachtwoordpraktijken, waaronder het gebruik van unieke en sterke wachtwoorden. Overweeg het gebruik van wachtwoordbeheerders en tweefactorauthenticatie voor verbeterde beveiliging.

Door te letten op duidelijke losgeldvragen op het scherm of ongebruikelijke bestandsactiviteit, en door de hierboven genoemde beste praktijken te volgen, kunnen individuen en organisaties snel handelen om de impact van ransomware te beperken en hun waardevolle gegevens te beschermen tegen deze alomtegenwoordige digitale bedreiging. Blijf geïnformeerd, blijf veilig en blijf een stap voor op ransomware in 2024.

Probeer Pulseway vandaag

Begin binnen enkele klikken en ervaar het krachtigste IT-beheerplatform in de industrie.

Gratis proefperiode van 14 dagen         Geen creditcard nodig
Capterra Logo
GetApp Logo
G2 Logo
Spicework Logo